Welkom op Pluym's blog

Welkom op Pluym's blog

woensdag 28 mei 2014

Roes III: De meest ultieme roes

Zo'n toernooi winnen, mijne heren, gaat vanzelf. Schaken is en blijft een geluksspel.
J.H. Donner

Bij aanvang van de 16e en laatste ronde van de interne competitie van De Willige Dame was ik er allerminst gerust op. Goed, ik had aan een remise voldoende voor het kampioenschap en mijn enige concurrent moest winnen. Hij kreeg een enthousiaste debutant op het menu, ik de tweevoudige, regerende en kersverse lunchschaak kampioene. Wordt hij of ik...je kunt wel zeggen de beste speler van de Rotterdamse Schaak Bond, aangezien DWD daar het kampioenschap op het hoogste niveau ook al heeft gewonnen.

Lang duurde de spanning niet, de remise kwam er snel. Missie volbracht!!! Voor het eerst in de geschiedenis wordt een Pluymert kampioen van DWD. Dit weergaloos succes wil ik echter graag een beetje nuanceren voordat ik blijvend naast mijn schoenen ga lopen: het was een fotofinish. Het verschil met de nummer 2 was 10 weerstandspunten (ter vergelijking: een remise is maximaal 50 punten, winst 100 het verschil is dus een tiende van een winst of een 5e van een remise) Joop de Jong scoorde het exact aantal punten: allebei 10 gewonnen, 5 remises en 1 verloren. Van die 5 remises waren er 2 tegen elkaar, ook daar zat het verschil niet.

Wie de competitie gevolgd heeft vond het misschien een saai seizoen, de nummers 1 en 2 hebben hun plekken na de 4e ronde nimmer meer afgestaan. Zelfs al zou het seizoen nog 3 rondes vol kommer en kwel voor de koplopers doorgegaan zijn, dan nog komen de nummers 3 t/m 6 niet in de buurt. Echter voor die nummers 1 en 2 was het een zenuwslopende nek-aan-nek race, tot 2 keer toe werd er van plekje gewisseld maar meer dan een half puntje is het verschil niet geweest. De voorlaatste ronde was de cruciale, Joop verloor voor het eerst dit seizoen, ik maakte remise tegen Hans Berrevoets.

Dit seizoen had nog een persoonlijk unicum. Ik speelde alle 16 partijen zonder een keer verstek te laten gaan. Dit had een simpele reden, voor het kampioenschap kon ik het me gewoon niet permitteren en dat is denk ik ook precies de reden waarom Joop ook alle 16 potjes gespeeld heeft. Waren de nummers 1 en 2 nou zo goed en de rest zo slecht? Beslist niet!
Wat te denken van Hans Berrevoets? Hier en daar een uitglijder en een vakantie tussendoor, hij heeft echter wel een plusscore van 2 uit 3 tegen de koplopers! In de laatste ronde liet hij het jammer genoeg na om naar de 3e plek te stijgen. Misschien voelde hij het ook wel aan dat dat iets te veel eer is voor een speler uit het 2e garnituur maar als onderbond speler weerde hij zich kranig tegen de landelijke spelers in spé. De 3e plaats werd zodoende prooi voor onze regerende kampioene Naomi Snikkers. Ook Jacques Hennekes had een beter seizoen dan dat zijn 4e plek doet vermoeden. Moeizaam kwam hij uit de startblokken, moest hij 2e rondes verstek laten gaan door ziekte maar kwam keihard terug met een eindspurt van 5 uit 6!

Wat doet men na het behalen van een kampioenschap? De beker ging niet mee, want die moet gegraveerd worden. Op het Statenplein is het stil en regenachtig (Marcel wie???) Post luctationem omne animal triste Zelfs met het behalen van de dubbel realiseer je de dag erop weer dat zulke schaakprestaties niet zo uitbundig gevierd worden als, laten we zeggen: 2e worden in de jupiler league of op het songfestival. De officiële huldiging komt er echter wel! Volgens mij wordt dat ook enorm uitgepakt want het huldigingscomité trekt er niet minder dan 3 maanden aan voorbereiding uit om alles in goede banen te leiden! Schrijf allen in uw agenda: De huldiging van de nummers 1,2 en 3 van de DWD voorjaarscompetitie zal plaats vinden op dinsdag 2 september in het voor ons allen welbekende etablissement aan de Groenmarkt: Visser's poffertjessalon






Geen opmerkingen:

Een reactie posten